Tutkimuksen alku ja blanko Wauto

Yleinen

Paahvinen auto esitedokumentin päällä.

Rekisterikilvin TUTK-11 blanko Wautoni

Olen tutkijana uuden äärellä. En ole itse tehnyt kunnallista nuorisotyötä, enkä koskaan ole Wautoa livenä nähnyt. Niinpä oma askartelu-wautoni valkea tabula rasa, oikeastaan kuvastaa hyvin kesäkuista lähtötilannettani – ja tutkimukselle tämä tilanne on juuri oikea. Tutkija ilman ennakkokokemuksia ihmettelee ja pyrkii erilaisia ääniä kuunnellen selvittämään mistä on kysymys. Tarkoituksenani on kuvata Wauto-toimintaa sekä löytää vastauksia moniin tutkimuskysymyksiin, kuten esimerkiksi siihen, mitä on liikkuva nuorisotyö? Saa nähdä millaisen, miten näyttävästi koristellun ja värikkään Wauton askartelenkaan tutkimushankkeen päätteeksi.

Tutkimuksen ja tutkijan kesäkuu

Tutkimustyö alkoi kirjastoreissulla, sillä kirjasto sulki remontin vuoksi ovensa koko kesäksi. Tästä pinosta riittänee bussi- ja junamatkoille sekä muihin vaihtuviin maisemiin.

Tutkimusprosessi käynnistyi kesäkuun ensimmäisellä viikolla Wauto-toimintaan erilaisien dokumenttien valossa tutustuen. Hankkeelle rahoituksen hakuvaiheessa tehtyä tutkimussuunnitelmaa täsmennettiin ja tutkimusasetelmaa piti minun tutkijana pohtia myös omista lähtökohdistani ja tulevista aikatauluista käsin. Ensimmäisinä homminani luin myös varsin tarkkaan Karla Malmin (2018) raidenuorisotyötä käsitelleen tutkimuksen ”Kadulla me ollaan niiden nuorten paikoilla”, sillä tässä liikkuvan työn tutkimuksessa ollaan monien samanlaisten kysymysten äärellä – mutta myös monien aivan erilaisten. Liikkuva, useissa eri kunnissa ja toisistaan poikkeavissa ympäristöissä pörräävä Wauto-toiminta nimittäin tarkoitti myös sitä, että tutkimuslupahakemuksia täytyi ryhtyä lähettämään myös näiden kuntien nuorisotoimenjohtajille kiireellä ennen kuin kesä(loma) koittaa ja sitä myöten aineiston keruun kenttäjaksot Wautojen kyydissä.

Tutkimuksen alkuun sattui myös sopivasti Aseman lasten Walkers on Wheels-hankkeen työntekijöiden kehittämispäivät Helsingissä, minne pääsin osallistumaan ja tapaamaan paitsi huiput WoW-tiimin tyypit Minna, Niilon, Royn, Tuomon ja Miikkan, myös tutkijaparini Eilan. Naurua ja intoa riitti, ja kylläpä koronavuoden etäilyn jälkeen oli mahtavaa aidosti olla samassa paikassa ruudulla nähtyjen naamojen kanssa. Tämän tapaamisen myötä myös hahmottui jälleen himpun verran enemmän, mistä tässä kaikessa onkaan kysymys ja minkä parissa tulen seuraavat kuukaudet tutkimusta tekemään.

Tutkimuksen teon monet paikat, Joensuun Jokiasema,

Ensimmäiset tutkimushaastattelut ja niiden litteroinnit ovat jo takana ja uusien haastattelujen valmistelu kovassa käynnissä. Tutkimuslupiin, tutkittavien informointiin, tietosuojaselosteeseen sekä moniin muihin tutkimuseettisten dokumenttien valmisteluun vierähti tovi jos toinenkin. Kesäkuun helle piinasi eikä ajatus aina kovin terävänä juossut. Tutkija hakikin välillä inspiraatiota sekä helpotusta helteeseen joen tuntumasta sekä Tiedepuiston tehokkaasta ilmastoinnista.

Ensimmäisen kuukauden Wauto on ollut minulle olemassa raportteina, lukuina, lehtijuttuina, toisten kertomana, mutta vihdoin huomenna on tarkoitus kohdata Ilves Kotkassa. En malta odottaa!

Last modified: 11.8.2021